В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Накъде върви и с какви темпове българската икономика

Кристофор Павлов, УниКредит Булбанк, във В развитие, 27.09.2017

Догодина ще има скромно ускоряване на растежа. Вероятно до около 4%, спрямо 3,7%, които очакваме за тази година. Това каза Кристофор Павлов, главен икономист за България на УниКредит Булбанк, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. "Докато индивидуалното потребление ще бъде основен двигател на растежа, самото ускоряване на растежа ще дойде от инвестициите". 

"Прогнозата за инвестициите за тази година е за ръст от 2% при ръст от 4,5% за следващата година".

По-голямата част от данните за българската икономика, които бяха публикувани за второто тримесечие бяха в съответствие с очакванията, обясни мотивите на анализаторите Павлов. "Високочестотните индикатори са с ръст през второто тримесечие на 2017, а това означава, че всички индикатори, които позволяват да се съди за скоростта на икономическа активност, са с положителни стойности на тримесечна база. Освен това данните за пазара на труда бяха силно положителни и особено увеличаване на заетостта. Очакванията продължават да се подобряват и няма голяма промяна в глобалния ни сценарий и имайки предвид, че икономиката е инерционна машина бе лесно да решим какво да правим с прогнозата си за икономиката".

Оптимистичният подход над консенсуса по отношение на оценките за икономиката на България до сега носи успех, каза Павлов. "Четири последователни години имаме прогнози, които като цяло са над консенсуса и в четири последователни години УниКредит Булбанк и нейните икономисти печелят наградата за най-точна прогноза за икономически растеж".  

Последни новини
Още от В развитие