В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как ще се развива пазарът на труда до края на годината

Надя Василева, директор на Manpower Bulgaria, В развитие, 12.09.2017

Много от работодателите са с положителна нагласа за това, че техният състав ще расте. Това коментира директорът на Manpower Bulgaria Надя Василева в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки във връзка с резултатите от последното проучване на компанията за нагласите на работодателите за наемане на нови служители през последното тримесечие на годината.

„Още от стартирането на това проучване, ние забелязваме, че има една интересна стабилност на българския пазар. Обикновено 75-80% от работодателите не казват, че ще имат някакви промени, тоест при тях се забелязва една стабилност и останалите 20% формират изхода от съответното проучване“.

Василева посочи, че секторите, нуждаещи се най-много от служители, са строителство, минно дело и производство.

По думите ѝ е нужно активизиране на всички безработни групи, налични в страната.

„За съжаление това няма да е достатъчно, тъй като и младите хора, които навлизат на пазара, не са достатъчни. Трябва да се активизира по-възрастното население, защото то има потенциал“.

По думите ѝ възрастните хора имат добри трудови навици и са много по-дисциплинирани.

„Апелирам работодателите да се обърнат и към този канал, където действително могат да се сдобият с добри работници“.

Василева обясни още, че на преден план излиза значението на работодателската марка като ключов фактор, който би могъл да ангажира нови служители и да задържи съществуващите.

„За компаниите е изключително важно да разберат как стои тяхната работодателска марка на пазара, как се възприема от хората, които работят при тях, или които тепърва ще търсят работа. Така могат да разберат дали имат предпоставките да привличат кадри“. 

 

Последни новини
Още от В развитие