В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Всички партии трябва да постигнат консенсус относно членовете на КФН

Апостол Апостолов, бивш председател на КФН, В развитие, 28.07.2017

Йордан Чомпалов, Карина Караиванова и Румен Соколов на изслушване в парламента. Снимка: Investor.bg Йордан Чомпалов, Карина Караиванова и Румен Соколов на изслушване в парламента. Снимка: Investor.bg

Урокът от неприемането от парламента на кандидатурите за зам.-председатели на Комисията по финансов надзор би трябвало да бъде за самите членове на комисията, тъй като в случаи като този първо трябва да се осигури политическа подкрепа. Наивно е и мисленето, че щом нещо се предлага от председателя на комисията, то задължително трябва да бъде прието.

Това коментира в ефира на „В развитие“ с водещ Делян Петришки бившият зам.-председател на Комисията по финансов надзор (КФН) от нейното основаване през 2003 до 2009 Апостол Апостолов. Припомняме, че вчера (27 юли) парламентът отхвърли предложението на председателя на КФН Карина Караиванова Румен Соколов и Йордан Чомпалов да бъдат избрани за заместник-председатели на надзорния орган. 90 от депутатите (единствено от ГЕРБ) тогава гласуваха „За“, 110 „Против“, а 15 се въздържаха.

„Чуха се коментари, че това било бламиране, че това застрашавало независимостта на КФН. Независимостта на КФН не е толкова в избора на членове, а в нейната работа. Назначението на определени хора не е в ущърб на независимостта на комисията“, категоричен бе Апостолов.

Според бившия председател на комисията решението е едно – постигане на консенсус между всички политически сили по въпроса за членовете на КФН.

 

Последни новини
Още от В развитие