В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Да очакваме ли IPO за енергийната борса след придобиване от БФБ

Константин Делисивков във В развитие, 18.07.2017

Константин Делисивков, бивш служебен зам.-министър на енергетиката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Константин Делисивков, бивш служебен зам.-министър на енергетиката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Стартът на процедурата за продажба на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) на Българската фондова борса бе един от много положителните варианти, както за БФБ, така и за Министерството на финансите, и за Министерството на енергетиката, и за енергийната борса. Това каза Константин Делисивков, бивш служебен зам.-министър на енергетиката, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. „Ние имаме ангажимент към ЕК да се прехвърли Българската независима енергийна борса към Министерството на финансите“.

„Важно е да се подчертае, че за БЕХ това означава възмездно прехвърляне на БНЕБ, което е едно добре работещо предприятие. Категорично това е един изключително добър сигнал, не само към енергийния сектор, но и към бизнеса в България като цяло. Продаваме едно държавно дружество на публична компания с голям опит и се дават възможности дружеството да се развива“.

Нашата енергийна борса е сравнително млада, но с голям потенциал за развитие, каза гостът. Има какво Българската фондова борса да реализира като положително влияние върху Българската независима енергийна борса в нейното развитие. Интересна и за двете борси е възможността за допълнителна капитализация и за стартиране на IPO за енергийната борса през БФБ на един по късен етап.

Енергийната борса трябва да има и достатъчен ресурс за развитие на проектите за интегриране със съседните борси, което е потенциално интересно и за БФБ, допълни събеседникът.

По отношение на развитието на енергийната борса Делисивков каза, че се вижда все по-добра релация между цените на българската енергийна борса и на съседните пазари. „Необходимо е борсата да развие конкретна инфраструктура за организиран пазар“.

„Тази година можем да я наречем година на газовия пазар“. 

През какви етапи предстои да премине развитието на газовия пазар? Какво предвиждат плановете на Булгартнасгаз да администрира отношенията си по нов начин с ползвателите на мрежата? Какви са перспективите пред Северен поток 2? Възможна ли е дерогация на ТЕЦ-овете?

Последни новини
Още от В развитие