В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ограничаването на плащанията в брой няма да се отрази върху потреблението

Артур Туремка, ген. мениджър на Mastercard за Балканите, В развитие, 28.06.2017

Артур Туремка, ген. мениджър на Mastercard за Балканите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Артур Туремка, ген. мениджър на Mastercard за Балканите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Над 90% от българите заявяват, че са запознати с измеренията на сивата икономика, а 84% от тях изразяват готовност да участват в борбата за ограничаването ѝ. Това коментира генералният мениджър на Mastercard за Балканите Артур Туремка в ефира на "В развитие" с Вероника Денизова по повод резултатите от проучване на обществените нагласи към сивата икономика, проведено сред десет държави в Централна и Източна Европа, сред които и България.

По думите му в България почти 90% от всички плащания при търговците на дребно се извършват в брой. Ограничаването на плащанията в брой обаче няма да се отрази негативно на ръста на личното потребление, смята Туремка. Изчисления показват, че потреблението дори ще бъде по-високо, допълни експертът. 

Според него публично-частните партньорства биха могли да съдействат за разрешаването на проблема, свързан с липсата на пос терминали и неприемането на плащания с карти в малките населени места. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие