В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Китайските туристи са златната мина на българския туризъм

Доц. Мариана Тиен във В развитие, 27.06.2017

Доц. Мариана Тиен. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Мариана Тиен. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България трябва да се възползва максимално от възможностите, предлагани от програмата "Пътя на коприната" и то не само по отношение на икономическите, но и на културните връзки. Това каза доц. Мариана Тиен, ИИИ, БАН, в интервю на Таня Харизанова, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Много е важен културният коридор, защото България е древна цивилизация, с безкрайни природни забележителности, а трябва да добавим и Черноморския регион и Дунав. За 2015 статистиката показва, че 12,6 млн. китайци са посетили Европа. През 2016 са скочили на 20 млн., а през 2018 се очаква, по данни от Китай, посещенията на китайски туристи в Европа да достигнат 100 млн. Ние трябва максимално да ги привлечем да дойдат в България и туризмът е водещата ни сила. Пикът ще бъде точно 2018". 

Китайците се интересуват само от екскурзии. Те не се интересуват от почивки, каза гостенката. "Те отиват само на забележителности - правят фотографии и минават нататък. Българската роза, българското вино и българското кисело мляко са изключително популярни".

Най-скъпата марка кисело мляко на китайския пазар е "Момчиловци". То се произвежда от китайска компания, а именно в родопското село Момчиловци се провежда китайският Servivor, подчерта Мариана Тиен.

Повече можете да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие