В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Великобритания ще договори изцяло нов тип сделка

Христо Христев, преподавател по Право на ЕС, СУ, В развитие, 19.06.2017

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Великобритания може да договори формат на запазване на участието си в рамките на вътрешния пазар и оттеглянето си от общите политики и бюджет с даден тип компенсаторни плащания за определени политики, които към момента съществуват в Швейцария и Норвегия. Това коментира преподавателят по Право на ЕС в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Христо Христев в ефира на "В развитие" с Делян Петришки по повод старта на преговорите за Brexit. 

Христев коментира и резултатите от парламентарните избори във Франция. По думите му Макрон разполага с всички необходими предпоставки, за да реализира ангажиментите си към френските избиратели. 

Избирателната система във Франция позволява значително изкривяване на политическото представителство и маргинализиране на недоминиращите политически тенденции, посочи той. "Самият Макрон отдавна отстоява идеята за реформа на френската избирателна система и внасянето на елемент от националното разпределение", отбеляза преподавателят. 

"Съмнявам се, че ще видим цялостна промяна на системата, тъй като тя се явява гаранция за туширане на радикалните позиции и рисковете към отскачане на махалото прекомерно в лято или дясно. Модифициращ елемент на национално представителство обаче може да бъде въведен", допълни Христев. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие