В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Неправителственият сектор в помощ на образованието

Траян Траянов, програмен директор на Заедно в час, В развитие, 24.05.2017

Траян Траянов, програмен директор на Заедно в час. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Траян Траянов, програмен директор на Заедно в час. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През последната година няколко неправителствени организации в сферата на образованието проведоха т.нар. оценки на въздействие на своите програми. Това коментира програмният директор на "Заедно в час" Траян Траянов в ефира на "В развитие" с Димитър Вучев.

По думите му това позволява неправителственият сектор да се превърне образно казано в лаборатория, да изпробва дадена инициатива и след това да оцени ефектите от нея. По този начин той може да използва получените резултати от една страна за подобрение и адаптиране, а от друга - като конкретна препоръка към министерството затова какви политики биха имали позитивен ефект, обясни експертът. 

Траянов даде пример с програмата на Тръста за социална инициатива "Готови за училище" - програма, която е организирана като експеримент и целта ѝ е да се насърчи посещаването на детска градина от деца от ромски произход.  

Наблюдава се положително развитие по отношение на предоставяна подкрепа от страна на Министерство на образованието на неправителствения сектор, коментира още той. "Има динамичен граждански сектор в сферата на образованието, програми, които се реализират с помощта на министерството и примери за неправителствени организации, които работят директно с него", отбеляза Траянов. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие