В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България не трябва да подценява опасността от терористична атака

Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност, В развитие, 23.05.2017

Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е на границата на ЕС и е потенциално уязвима от преминаването на чуждестранни бойци, които ще тръгнат да се връщат от Сирия и Ирак към Европа. Това коментира председателят на Софийски форум за сигурност Йордан Божилов в ефира на "В развитие" с Димитър Вучев. 

По думите му страната трябва да търси укрепване на границата, преборване с нелегалния трафик и включването ѝ във всички информационни системи, които да дадат възможност на страната да разпознава лица, които крият терористична заплаха, коментира председателят на Софийски форум на сигурност. 

България не трябва да подценява опасността от терористична атака, макар че рискът за страна е определян като по-нисък, отбеляза още той. 

По думите му е важно да се задейства изцяло потенциалът, който дава Законът за противодействие на тероризма. Има предприета стратегия, но тя трябва да бъде задействана, така че да се изготвят всички необходими планове, подчерта той. Превенцията на радикализацията в България е ключов фактор, посочи Божилов.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие