В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Парламентарните избори - следващата голяма въпросителна за Франция

Мария Конакчиева, експерт по процесите във Франция, В развитие, 08.05.2017

Мария Конакчиева, експерт по процесите във Франция. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мария Конакчиева, експерт по процесите във Франция. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Следващата голяма въпросителна за Франция са парламентарните избори през юни. Наблюдателите знаят много добре, че мажоритарната система в два тура е много сложна и там ще има поне 5 големи играча. По принцип, когато французите изберат един президент, те му дават и парламентарно мнозинство. Но този път може да ни изненадат. Това коментира Мария Конакчиева, експерт по процесите във Франция, в предаването "В развитие" с Николай Кръстев по Bloomberg TV Bulgaria.

Тя допълни, че хората между 60 и 70 годни са гласували масово за Макрон, което значи, че Франция има нужда от оптимизъм. Голяма част от младите пък подкрепят Меланшон, левицата или Льо Пен, заради високата безработица.

"В предизборната си реторика Макрон никога не спомена нашата част от Европа. Той е президент на втората държава в Европа, неговата политика се свежда до Германия и ядрото, което е в началото на ЕС. Не знам каква политика има към нас, освен че иска промяна, но не е ясно дали тази промяна ни устройва", каза още Конакчиева.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие