В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Зоран Заев: България е един от най-важните съседи на Македония

Зоран Заев, председател на Социалдемократическия съюз на Македония, В развитие, 04.05.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

В Македония имаше премного националистическа реторика. Вярвам, че това вече е минало. С възкачването на власт на леви политици и съставянето на ново правителство става възможен напредъкът на взаимоотношенията на Македония с всичките й съседи. А един от най-важните ни съседи е Република България. Имаме огромни перспективи да засилим съвместната си работа.

Това каза в предаването „В развитие“ с водещ Николай Кръстев лидерът на спечелилата изборите в Македония партия Социалдемократически съюз на Македония Зоран Заев. В ексклузивното си интервю от Скопие Заев коментира динамиките по оста София-Скопие, както и перспективите за излизане от все по-изглеждащата като перманентна политическа и социална криза в западната ни съседка.

„Ние сме братски народи и трябва да работим другите държави и ЕС да ни ценят и почитат повече. Трябва да работим в интерес на нашите граждани, на нашия бизнес, и от македонска, и от българска страна. Това е интересът на македонските политици“, категоричен е Заев.

„Има огромни перспективи за подобряване (на отношенията между България и Македония – бел.ред.). Имаме контакти с нашата сестринска партия в България – БСП, контактуваме и с ГЕРБ, и с други политически сили. Това е добра основа, върху която да изградим отлични взаимоотношения със взаимно почитане между двете приятелски земи, между двата приятелски народа“, каза още той.

„Ние сме партия с лява ориентация и почитаме всяко изразяване на принадлежност от гражданите. Ние сме мултиетническа страна и почитаме правата на всички малцинства, живеещи тук“, коментира лидерът на СДСМ.

Фокусът на разговора бе насочен и към перспективите за излизане от политическата криза, в която се намира западната ни съседка. „Вече дните са мирни след това, което видяхме в македонския парламент. Новият председател на парламента вече зае поста си, чакаме Държавният вестник да обяви официално неговия избор. Вече е изпратено писмо до Георги Иванов (президентът на БЮРМ – бел.ред.), като му се дава време от 10 дена, за да може той от своя страна да връчи мандата за съставяне на правителство“, обобщи Заев

„Оптимист съм и очаквам до средата на май да получим мандат, за да можем да предложим новото правителство в парламента“, представи очакванията си Заев. „Очаквам до края на май парламентът да избере новото правителство“, допълни македонският политик.

Вижте цялото интервю:

 

Последни новини
Още от В развитие