В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

В предложенията на Газпром не се предвижда отваряне на договора

Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката, В развитие, 24.04.2017

Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В предложенията на "Газпром" не се предвижда отваряне на договора между България и руския гигант за доставка на природен газ. Това коментира бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в ефира на "В развитие" с Делян Петришки. 

По думите му има някои юридически капани, които трябва да бъдат адресирани правилно от българската страна относно предложенията на "Газпром", в които не се предвижда отваряне на договора. Ако бъдат приети предложенията на компанията за ангажименти в десетседмичен срок, след сключване на сделката "Газпром" едностранно ще нанесе корекции в съответните клаузи и ще направи уведомление, но няма да отвори договора за предоговаряне, обясни той. 

"Служебният министър на енергетиката ще инициира дебат в Народното събрание още в сряда, в който ще бъдат представени детайли от правителствената позиция и позицията на държавните компании относно евентуалната злоупотреба на Газпром с господстващо положение на осем централноизточни европейски пазари, между които е и България", сподели още Трайков по повод проведен брифинг в Министерски съвет.

Европейската комисия констатира, че България е платила значителни средства (става въпрос за суми за стотици милиони или над милиард) за анализирания от нея период от 2011 насам. "Процедурата върви в посока неналагане на глоба на Газпром от страна на ЕК, което би отворило автоматично вратата към искането на всички засегнати за компенсация на надплатените суми, а към друг член, който изисква ангажименти от страната нарушител, че в бъдеще ще бъде коригирано непазарното поведение. В този случай автоматично не се дължат компенсации", подчерта Трайков. 

Задължително е да се отговори в срок, поставен от Европейската комисия (ЕК) при преговорите ѝ с „Газпром“, и това съвпада с мандата на служебното правителство, коментира още той.  "Остават обаче редица конкретни детайли за допълнително уточняване и това вероятно ще наложи продължаваща комуникация, която ще премине отвъд датата 4 май", коментира още бившият икономически министър. 

Позицията по воденото от ЕК дело за злоупотреба с господстващо положение в Централна и Източна Европа на държавните енергийни дружества, правителството, регулатора и друга частни компании и независими експерти ще бъде взета предвид при изготвянето на крайното становище за евентуална сделка с Газпром, отбеляза Трайков. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие