В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Предложението на Мей за предсрочни избори – грешка или добре обмислен ход

Юлиана Николова, директор на Европейския институт (2002-2009), В развитие, 19.04.2017

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

В изявлението си Мей каза, че с това си предложение (за свикване на предсрочни избори във Великобритания – бел.ред.) цели преди всичко стабилност и сигурност в тежките преговори за Brexit. Има обаче предпоставка това да бъде поискано сега – поради приетия по времето на Камерън закон за т.нар. „фиксиран мандат на парламента“, сега Мей трябва да разчита на 2/3 от депутатите.

Това каза в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова директорът на Европейския институт в периода 2002-2009 Юлиана Николова.

Както твърдят не особено ласкаво някои анализатори, Мей е поискала това сега, заради последните проучвания за електоралната подкрепа за партиите във Великобритания. Оказа се, че сега е моментът, в който консерваторите могат да спечелят едно сериозно мнозинство в Камарата на общините, което да им даде възможност да налагат визията на Тереза Мей за Brexit”, обобщи тя.

„Нито една от водещите партии не започна кампания за нов референдум по въпроса за Brexit. Единият възможен начин да се избяга от Brexit е да се намери партия, която да състави правителство, която да е за оставане в ЕС. Но засега такава няма“, допълни Николова.

Обстоен коментар по темата вижте във видеото:


 

Последни новини
Още от В развитие