В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

10-12% ще скочи цената на газа за бизнес потребители

Светослав Иванов във В развитие, 29.03.2017

Светослав Иванов, Българска асоциация природен газ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Светослав Иванов, Българска асоциация природен газ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Увеличението на цената на газа няма да направи газа по-малко ефективен и привлекателен енергиен носител. Факт е, че през 2016 има трикратно увеличаване на новоприсъединилите се домакинства към системата на газоснабдяване в България. Това каза Светослав Иванов от Българска асоциация природен газ в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

"С 6-7 лева ще се увеличат сметките на крайните потребители месечно, което означава, че потребителя вместо да спести 1000 лева годишно от избора си да използва газ, вместо ток, то той ще спести 900 лева".

За бизнеса увеличението ще означава 10-12% по-високи такси, допълни гостът. 

"Общественият доставчик претърпя загуби, които трябва да компенсира", категоричен бе Иванов. По думите му около половината на това увеличение се дължи на "лошо управление на доставките на природен газ".

Дори и с измененията на цената на газа, той си остава най-евтиния енергиен носител, каза още събеседникът. 

Относно споразумението между ЕС и Газпром и влиянието му върху българския енергиен пазар гостът каза, че "от обещанията до реалностите има известна разлика".

"Ако тези обещания се сбъднат в България би следвало да отпаднат всички бариери за внос от съседни държави, но не само усилията и желанията на Газпром са пречка това да се случва. Участните на този пазар са свидетели на немного добре подреден хаос от нормативни документи. Не бива да очакваме споразумението на ЕС и Газпром да бъде манна небесна, която да реши всичките ни проблеми". 

Ще платят ли "летните потребители" за "спестеното от зимните потребители" с изменението на цената на синьото гориво? До какво води фактът, че в България има само един единствен доставчик на газ и че има централизирано определяне от регулатора на цената на газа всеки етап - от доставка, пренос, дистрибуция? Има ли надежда, че ситуацията в България ще се промени до края на годината? С колко ще поскъпне цената на крайните продукти в следствие на скока на цената на газа? Какви са възможностите за търговия с газ от съседни държави в новите условия? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие