В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как кризата между Европа и Турция ще се отрази на България

Бойчо Попов и Златко Желев, В развитие, 13.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Основните акценти от изминалата седмица в областта политиката и икономиката по света и у нас обобщиха главните редактори на Investor.bg и Dnes.bg Бойчо Попов и Златко Желев. Предаването е „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Основният фокус бе насочен към кризата, разразила се между Турция и Холандия. „За жалост все повече страни от ЕС се включват в тази двустранна криза, която започна с желанието на турския президент Реджеп Ердоган във връзка с предстоящия в Турция референдум на митинг в Холандия да участва външният министър, който не бе допуснат (става въпрос за Мевлют Чавушоглу, който не бе допуснат на територията на Нидерландия – бел.ред.). В крайна сметка социалната министърка се опита да влезе в страната с кола от Германия, но бе върната. Стана ясно, че икономически санкции няма да има. Ще бъде забранено на холандски бизнесмени да търгуват с акции, ще има ограничения за холандския бизнес в Турция, ще бъде забранено ползването на бази на НАТО в Турция от страна на холандски военни. За жалост в тази полемика влязоха други европейски страни като Франция, където кандидатът на националистите Марин льо Пен излезе с остра декларация, посочвайки пръст на Турция, казвайки в прав текст да забравят за ЕС“, обобщи Желев.

„Самият казус с Холандия е продължение на обтегнатите отношения между Турция и Германия, които през последната една година са почти замразени, особено през последния месец, когато беше арестуван кореспондент на германския вестник Die Welt, което допълнително предизвика още един дипломатически скандал. Отново последваха сравнения с фашизъм, хитлеризъм и т.н., след като Германия отново забрани подобни прояви в кампанията за предстоящия референдум за разширяване на правомощията на турския президент“, добави от своя страна Бойчо Попов.

„Това пряко ще рефлектира върху България. Няколко социолози и политолози, включително и бившият български консул в Турция, казаха, че какъвто и да е изходът от референдума в страната, България ще е в много неизгодна позиция, тъй като противници и привърженици на Ердоган ще се окажат в схватка и ще бъдат принудени да емигрират в близки страни. Днес в Гърция има заловени четирима турски дипломати, които са поискали убежище по тази причина“, каза главният редактор на Dnes.bg.

Предметът на разговора се премести и върху последните икономически събития. „Британското правителство представи новия бюджет и прогнозите си за икономиката – бюджетният дефицит ще намалее въпреки увеличените инвестиции в инфраструктура. Увеличаване на инвестициите ще се постигне по няколко начина – чрез повишаване на данъци и акцизи за алкохол и тютюн, както и по-високи вноски на самостоятелно заетите“, резюмира Попов.

Каква е „българската ниша“ в създалия се казус с Турция? Подробен коментар по темата, както и обобщение на икономическите събития от изминалата седмица вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие