В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

КФН доволна от резултатите, но изискванията остават високи

Веселина Василева, Investor.bg, В развитие, 03.02.2017

Веселина Василева, Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Веселина Василева, Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основният извод от проверката, както на застрахователните компании, така и на пенсионноосигурителните дружества в България, е че функционират добре. Стабилни са. Застрахователите покриват капиталовите изисквания. При пенсионните фондове също се наблюдава устойчивост. Това каза Веселина Василева, Investor.bg, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

Хубаво е да уточним, че капиталовите изисквания, на които трябва да отговарят застрахователите са две - едното е минимално капиталово изискване, за което срокът вече изтече, а другото е за платежоспособност, каза Василева. "Тук параметрите са по-широки, прегледът е по-голям и включва всички рискове, на които един застраховател може да бъде изложен в близко бъдеще. Тоест обемът е малко по-голям и срокът за това изискване е края на 2017. Днес излезе информация, че 13 дружества не отговарят на това изискване за платежоспособност. от тях 7 вече са предприели действия и от регулаторът очакват в най скоро време и останалите да предприемат адекватни мерки. 5 са дружествата, които не са отговорили на минималните капиталови изисквания. Като цяло е важно да се отбележи, че тези, при които има открит дефицит държат само 1,5% пазарен дял, а дефицитите са малки суми и няма да се стигне до нещо по-сериозно и неспазване на сроковете". 

По думите на Василева интерес предизвикват двете застрахователни дружества, които са на нашата фондова борса - Евроинс и Булстрад Виена Иншуранс Груп. И двете дружества обявиха, че имат достатъчно капиталови средства и че покриват капиталовите изисквания на тази европейска директива "Платежоспособност II". От Евроинс обявиха,  че компанията е приключила програмата по капитализация на бизнеса.

Как реагираха инвеститорите на новините от застрателната и пенсионносигурителната индустрия в България? Какви са препоръките, насочени към пенсионносигурителните дружества, по темата свързани лица? Кои са акцентите при търговията на БФБ през седмицата? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие