В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България се нуждае спешно от по-динамично управление на Сребърния фонд

Христина Христова във В развитие, 25.01.2017

Христина Христов, бивш социален министър на България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Христина Христов, бивш социален министър на България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Спешно трябва да се раздвижи инвестиционната стратегия, касаеща сребърния фонд, за да се постигне доходност и да се подпомогне пенсионната система в България. Законът за сребърния фонд не се изпълнява. В него е посочено, че три неща трябва да се извършват със средствата от Сребърния фонд - да акумулира, да инвестира и да трансферира пари към държавната пенсионна система. Това каза бившият социален министър Христина Христова в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. 

"С акумулирането на средства положението е лошо, не постъпват средства, особено в последните години. С инвестирането е още по-лошо положението. Един единствен инструмент се прилага - депозит в БНБ".

Парите в Сребърния фонд трябва да се инвестират единствено и само с цел доходност, както и записано в закона, категорична бе Христова.

"Още служебния кабинет трябва да вземе мерки за едно по-динамично управление и да бъде възложено на министъра на финансите да се заеме с управлението на Сребърния фонд, още повече, че той си има администрация".

Законът е дал възможност за инвестиране - сравнително консервативно, но сравнително разнообразно инвестиране - в облигации от страни членки на ЕС, в облигации на страни, извън Европейския съюз. Разбира се те трябва да отговарят на определени изисквания, подчерта събеседничката. Не се използват дори възможностите, които се предоставят от настоящия закон по отношение на управлението на фонда. 

"Погледът трябва да се измести от републиканския бюджет и към сребърния фонд, за да се раздвижи неговата инвестиционна дейност". 

Именно личност, като проф. Огнян Герджиков, е необходим на България в такъв период на политически преход на предсрочни избори, какъвто ни предстои, коментира Христова. Поемането на поста на министър-председателя в служебното правителство е много сериозен товар в един сложен за България момент и при завишени очаквания от обществото, предвид факта, че кабинетът се назначава от нов президент.   

Вижте целия коментар в предаването:

 

 

Последни новини
Още от В развитие