В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ефектите от еднодневните трудови договори в агросектора

Лъчезар Богданов, управляващ партньор в Industry Watch, В развитие, 17.01.2017

Лъчезар Богданов, управляващ партньор в Industry Watch. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Лъчезар Богданов, управляващ партньор в Industry Watch. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Какви са ефектите от въвеждането на еднодневните трудови договори , позволяващи кампанийно наемане на работници в сферата на селското стопанство? Показа ли тази мярка ефективността си в осветляването на сектора и имаха ли основание опасенията на някои представители на политическите и синдикалните среди, че това ще доведе до злоупотреби? Отговорът на тези и други въпроси даде в предаването В развитие с водещ Делян Петришки управляващия партньор в Industry Watch Лъчезар Богданов.

„Промяната се състои във възможността в определени сфери на селското стопанство, където има ясно изразена сезонност, да се използват работници, които да са, така да се каже, ден за ден“,заяви Богданов. Според него тази мярка има и друг важен ефект – чрез законовото кампанийно наемане на работна ръка ще се осигурят и голям обем платени данъци.

„Друг важен компонент е, че ако наетите лица използват определени социални облаги, няма да ги изгубят. Това, което се вижда е, че през първата година от въвеждането на на мярката има по-малък интерес, работодателите, възползвали се от нея, са около 1 000, но на втората година те стават 1 500“, каза още той, добавяйки, че общият обем на изработените дни по еднодневните договори скача от 57 000 на 90 000.

Според управляващия партньор в Industry Watch опасенията, че мярката ще бъде използвана за злоупотреби, не са се изпълнили. „Притесненията бяха, че фермерите ще използват тази вратичка, за да прехвърлят работници от постоянен трудов договор на еднодневен такъв. 78% от хората с такива договори не са били трайно осигурени, те са били или безработни, или в сивата икономика“, отчете Богданов, според когото това показва, че наистина става въпрос за кампанийно наемане, а не за опит за избягване на данъчно облагане.

Все още обаче има проблеми, които се състоят от бавната работа на администрацията по обработка на трудовата документация, смята гостът в студиото, допълвайки, че това говори за нужда институциите да подобрят работата си. А чрез допълнителна промяна в посока по-гъвкаво трудово законодателство може да се реши проблемът с липсата на работна ръка, като в пазара на труда се включат хората, които в момента стоят пасивно извън него, допълни още Богданов.

Целият разговор по темата, както и коментар по друг актуален въпрос – бъдещото развитие на отношенията по оста Лондон - Брюксел след Brexit, което в определени аспекти би засегнало и България, вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие