В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какво реши конференцията в Женева за Кипър

Бранислава Бобанац, журналист, В развитие, 13.01.2017

Снимка: Staton R Winter/Bloomberg News Снимка: Staton R Winter/Bloomberg News

Конференцията в Женева завърши без да се приеме споразумение за решаване на кипърския въпрос. Продължаващите обаче на 18 януари преговори на експертно ниво не са стъпка назад, а напротив - те ще подложат основите на следващата среща на върха по-късно този месец. Това коментира журналистът Бранислава Бобанац в предаването "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. 

"Важното, което се случи през тази седмица, въпреки че не се стига до очакваните резултати, е че все пак се направи малък пробив по две много важни теми на преговорите", отбеляза тя.  

По думите на журналиста на третия ден от преговорите между Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ се е постигнал обмен на конкретни карти за територията на двете бъдещи зони - кипърските гърци и кипърските турци в бъдещия федерален Кипър. "Това става за първи път в целия мирен процес вече повече от 40 години", поясни тя. 

За първи път в целия мирен процес на една маса за преговори седнаха освен двете кипърски общности и трите страни гаранти - Великобритания, Гърция и Турция, подчерта Бобанац, допълвайки, че досега Турция не е разговаряла чрез външния си министър с президента на Република Кипър, поясни тя. 

За първи път в преговорите много активно се включи ЕС с висшето представителство на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини. Те поставиха въпроса, че трябва да се изработи нова система за сигурност и гаранции и ЕС не може да приеме чуждестранна страна да осъществява гаранции върху страна член на ЕС, обясни журналистът.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие