В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

2016 - съдбоносна година за свободната търговия

Иво Петров, международен търговски и ритейл консултант, В развитие, 29.12.2016

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Акцентът в свободната търговия през 2016 бе преливането на международната дейност в едни регионални междудържавнически отношения под формата на свободни търговски споразумения. Това коментира международният търговски и ритейл консултант Иво Петров в предаването "В развитие" с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му популистки послания като например страхът от загуба на работни места продължават да се котират и продават умело от политическия елит. На този етап в почти задънена улица са споразумението между САЩ и ЕС, каза още търговският консултант, отбелязвайки и развитието на канадското споразумение с ЕС. 

Едно от очакванията през следващата година е разминаването между политическото говорене и реалната икономика в Европа да се задълбочи, защото курсът на реалната икономика не спира, а той е необратима глобализация, поясни Петров, коментирайки тенденциите и какво можем да очакваме в европейската политика в бъдеще. 

"Говореното, че ще бъдат запазени работните места като бъде изолирана страната от световната търговия е несъстоятелно. В тази връзка задължението на политиците по-скоро е не да изолират своите страни, а да интегрират хората в новите процеси, което за съжаление не се случва към настоящия момент", подчерта той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие