В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ядрената енергия и възобновяемата не трябва да се противопоставят

Янко Янков във В развитие, 19.12.2016

Янко Янков, директор на института по управление на ядрените знания, Виена. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Янко Янков, директор на института по управление на ядрените знания, Виена. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Това, че Европа се строи ядрени електроцентрали, е само за нейна сметка. Не бива да се отрича ядрената енергия за сметка на възобновяемите източници. Не трябва да се противопоставят два хубави, ниско въглеродни източника. Това каза Янко Янков, директор на института по управление на ядрените знания, Виена,​ в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

"Държавите, които са успели да развият ядрената енергия и възобновяеми източници, имат най-стабилни и гарантираните енергийни системи". 

Преминаването изцяло на електроенергия от възобновяеми източници ще бъде един дълъг и трънлив процес. Почти невъзможно е мегаполиси като Париж, Берлин, Франкфурт, да бъдат захранени със слънчева енергия. Може би това някога ще се случи, но за момента има редица проблеми, каза още Янков.

"Стратегията на ЕС до 2030 е интересна, защото един от приоритетите е да се намалят емисиите на парникови газове с 40%, да се увеличи с 27% количеството на възобновяемите източници, да се увеличи енергийната ефективност, но въпреки всичко Европа не може да постигне тези цели, ако не използва мощни нисковъглеродни източници на енергия. Те са само два. Едната е хидроенергетиката. При нея почти всичко, което може да се направи, вече е направено. Другата е ядрената енергетика". 

Всички държавите, които имат ниски нива на въглеродни емисии, са страни с ядрена енергетика, категоричен бе експертът.

Имаме ли зелена светлина от ЕК за развитие на ядрена енергетика в Европа?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие