В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

В Маракеш се поставят основите кой и как ще следи парниковите емисии на държавите

Д-р Ахинора Балтакова и доц. Георги Рачев от катедра "Климатология, хидрология и геоморфология" в СУ, В развитие, 17.11.2016

Коминът на термоцентрала в Япония Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Коминът на термоцентрала в Япония Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

В Маракеш ще се поставят основите кой и как ще следи националните програми за ограничаване на парниковите емисии. Това заяви доц. Георги Рачев от катедра "Климатология, хидрология и геоморфология" в СУ. Заедно със своя колега д-р Ахинора Балтакова той говори за климатичната конференция в Маракеш и резултатите от нея. 

В Парижкото споразумение има много механизми страните да бъдат принудени да изпълняват своите задължения, които са най-вече икономически, каза д-р Балтакова. Единият начин е чрез поощряване при използване на зелени технологии, а другият - чрез санкции при тяхното неизползване, допълни тя.

Решението от Париж е уникално, съпоставимо само с договора от Монреал, забраняващ използването на газовете в хладилната промишленост, каза доц. Рачев. По думите му въпреки всичко "не можем да кажем на развиващите страни: Колкото сме замърсявали е до този момент, сега всички спираме". 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие