В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Медийното финансиране с публичен ресурс е основен риск за свободата на словото в България

Проф. Нели Огнянова, експерт по медийно право, В развитие, 01.11.2016

Проф. Нели Огнянова, експерт по медийно право. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Нели Огнянова, експерт по медийно право. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-големите рискове по отношение на медийната свобода и независимост в България са в областта на медийното финансиране с публичен ресурс и медийните концентрации. Това каза експертът по медийно право проф. Нели Огнянова в ефира на "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria, позовавайки се на резултати от проучване на медийния плурализъм и свобода на словото за 2015 сред 28-те държави членки на ЕС и двете държави в процес на присъединяване. 

По думите ѝ независимостта на една медия става все по-трудна в едно цифрово общество, защото в момента се променят бизнес моделите. "Търговските медии обикновено се финансират от реклама, търговско слово и това поставя въпроса за реалната обвързаност на медията от рекламодателите", посочи тя. "Големият въпрос е дали медията има устойчиви етични стандарти, които да позволят производството на независимо съдържание и особено на независими новини без то да се влияе от рекламодателите", допълни още проф. Огнянова.

Експертът открои, че финансирането с публичен ресурс е риск пред медийната независимост в България с оглед поставянето на една медия в по-безкритична ситуация в очакване на нови средства. 

В малките градове пряката връзка между общинското управление и регионалните медии води до голям риск от зависимост, отбеляза още тя.

Експертът посочи и някои проблеми с господстващото положение на медийния пазар. "КЗК би могла да извърши действия, които да предотвратят господстващо положение на пазара. В България се знае, че в разпространението на вестници има компании с голям пазарен дял", каза тя, обяснявайки, че наличието на злоупотреба с господстващо положение деформира начина, по който се информираме. 

Проф. Огнянова коментира още текущите промени в правната рамка на ЕС и въпроса, свързан с регулацията на медийните платформи. "ЕК мисли за независимостта на медийната регулация. Очаква се през 2017 да бъде приета директивата и до 2 години държавите членки да я въведат в националното право", поясни експертът. 

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от В развитие