В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България вече е пример как не се отстояват национални интереси

Георги Готев във В развитие, 06.10.2016

Сградата на Секретариата на ООН. Снимка: Stephen Hilger/Bloomberg News Сградата на Секретариата на ООН. Снимка: Stephen Hilger/Bloomberg News

В световните политически академии години наред ще се преподава на студентите българският пример за битката за генерален секретар на ООН – как не трябва да се отстояват национални интереси. Това каза главният редактор на EurActiv.com Георги Готев в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

На въпроса дали е дипломатически шамар подкрепата на Русия за Гутериш, Готев каза, че вероятно има неща, които ние не знаем, но "тя нямаше друг избор, защото кандидатурата на Източна Европа се провали, а ние нашата си я провалихме сами".

Антониу Гутериш ще представлява позиция, която е много близка до позицията на Ангела Меркел от миналата година, защото тази година тя смени линията, каза още събеседникът. Той обясни, че позицията на новия генерален секретар на ООН ще бъде, че приемането на бежанци е дълг и че отблъскването на бежанци е недопустимо, а изграждането на огради не е правилното решение. 

"Не смятам, че Обединените нации играят кой знае каква роля за бежанската криза в Европа". 

Гутериш е именно фигура-медиатор, която да сближава позициите, каза още Готев. "Той вероятно няма да е способен на кой знае какви инициативи, но ще внушава спокойствие в международните отношения, от което светът има нужда".

"Кристалина Герогиева ще се върне на работа в понеделник със смачкан имидж, за което сама си е виновна, защото до сега тя имаше много добър имидж", каза още главният редактор на EurActiv.com, позовавайки се на свои източници. "В България тя вече не може да има политическа кариера, но тя си търси работа извън България".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие