В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България не бива да се притеснява от Brexit

Кристофор Павлов, главен икономист за България на УниКредит Булбанк, в предаването В развитие, 26.09.2016

Делян Петришки и Кристофор Павлов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Делян Петришки и Кристофор Павлов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Досега няма никакви негативни ефекти за България от решението на Великобритания да напусне ЕС. Ако погледнем очакванията, те остават на много високи нива, особено за следващите три месеца. Това коментира Кристофор Павлов, главен икономист за България на УниКредит Булбанк, в ефира на "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му бизнесът се притеснява, че му липсва достатъчно допълнителен капацитет, за да посрещне увеличението на търсенето, пред което ще е изправен през следващите три месеца. Ето защо той има сериозна причина да инвестира, за да се възползва от все още благоприятната външна среда. 

"Българската икономика продължава да се възстановява и в една значителна степен това се случва през канала на външната търговия и през бързите темпове на нарастване на експорта. Има достатъчно индикации, че икономиката ни е конкурентоспособна и трябва да инвестира много повече", обяви Павлов. 

Според икономиста стремежът към балансиран бюджет е оправдана фискална цел, но трябва да се оцени колко е възстановяването на пазара на труда в България. 

"Ще бъде важно външните инвестиции да продължат. Предварителните цифри са добри", посочи Павлов, допълвайки, че сега ситуацията е много по-различна в сравнение с 2008, когато дефицитът по външната сметка е бил в размер на над 20% от БВП, а финансовата система е била конструирана по съвсем друг начин. 

Икономистът прогнозира рецесия за британската икономика, която ще започне през последното тримесечие на 2016 и ще продължи през 2017. По думите му най-заплашени ще бъдат секторите за производство на автомобили, услугите и по-специално финансовите услуги. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие