В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Фед ще предприеме агресивно изчакване

Карл Рикадона, Bloomberg Intelligence, В развитие, 21.09.2016

Карл Рикадона, Bloomberg Intelligence. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Карл Рикадона, Bloomberg Intelligence. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Шансовете Фед да повиши лихвите днес са намалели още повече спрямо по-ранните прогнози този месец. Това каза Карл Рикадона от Bloomberg Intelligence в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова на 21 септември 2016. 

"Вероятността се оценяваше на едно към три, а сега e едно към пет. Шансовете да има изненади са малки. Причината е, че имахме много слаби икономически данни. От Фед индикираха, че ще зависят изцяло от икономическите данни, а икономиката не се представя достатъчно добре в сравнение с очакванията".

Има и още един фактор, който влияе на решението на Фед, и той касае изкривяването на финансовите пазари поради продължителния период на ниски лихви, каза още анализаторът. "Едва ли това ще накара Фед да предприеме нещо днес, но това е фактор, който натежава все повече". 

"Следващата среща ще е в началото на ноември - една седмица преди президентските избори в САЩ, и Фед не би искал да се обвързва с политически фактори. И днешната дата е твърде близо до президентските избори. Ако пазарите преживеят случилото се след вдигането на лихвите миналата година, това ще намали още повече търгуваните обеми, а това ще означава Джанет Йелън де факто да подкрепи Доналд Тръмп. Предизвикателство за Фед ще бъде да задържи лихвите на същите нива, като избегне очакване прекалено далеч в бъдещето. Това, бих казал, е агресивно изчакване. Те ще предприемат ход, но не много скоро".

Чуйте коментара във видеото.

 

Последни новини
Още от В развитие