В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Няма да има покачване на цените на зърнените култури

Стилиян Гребеничарски, анализатор в InteliAgro, в ефира на В развитие, 06.04.2016

Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Преходните запаси на царевица и пшеница са на едни от най-добрите си исторически нива. Ако няма глобален катаклизъм или слаба реколта, то няма как да се очаква покачване на цените. Самите запаси са толкова високи, че се счита, че пазарът може да усвои ефекта и, ако този катаклизъм не се повтори, няма как да очакваме връщане на цените от края на 2008. Това коментира Стилиян Гребеничарски, анализатор в InteliAgro, в ефира на "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му изкуствено се надценява влиянието на санкциите спрямо Русия върху износа на страната. 

Повечето щети, които се споменават, са косвени. Българският селскостопански износ за Русия вече не е определящ. 

Експертът заяви още, че българското земеделие продължава да изостава от гледна точка на добавената стойност спрямо конкурентни страни в Европа. 

За субсидиите в сектора той коментира следното:

Субсидирането след 2007 вля сериозен ресурс за българските фермери, то повлия силно на пазара на земеделска земя - рентите поскъпнаха, механизмът на директните плащания промени структурата на земеделието и засили влиянието на зърнени и маслодайни култури. И това доведе до ситуацията, че днес практически зърнопроизводителите насочват субсидията, която получават, към собствениците на земеделска земя.  

"Птицевъдството се разви като стойност, то е най-индустриализираният сектор на животновъдството и не разчита толкова много на субсидии, но успява да е конкурентоспособно.", каза още Гребеничарски. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие