В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

ЕЦБ стартира нова програма за целенасочени дългосрочни операции по рефинансиране

В развитие, 10.03.2016

Радина Колева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Радина Колева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

ЕЦБ понижи основните лихвени проценти. До голяма степен се оправдаха очакванията на пазарите, че депозитната лихва ще спадне още повече. Тя беше понижена от -0,3% до -0,4%. Понижен е и лихвеният процент по основните операции по рефинансиране с 5 базисни пункта до 0%, както и лихвеният процент по пределното кредитно улеснение с 5 базисни пункта. Това каза Радина Колева от Investor.bg в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Друг очакван момент е разширението на обема на изкупуваните активи от 60 млрд. до 80 млрд. евро месечно. Акцентът тук е, че ще бъде разширен списъкът от активи, изкупувани от ЕЦБ. В него ще бъдат включени деноминирани в евро небанкови корпоративни облигации с кредитен рейтинг.

ЕЦБ стартира нова програма за целенасочени дългосрочни операции по рефинансиране, която ще започне от юни 2016, каза още Колева.

Ключов момент в новата серия евтини кредити за банките е, че параметрите са променени. Цената на кредита ще бъде обвързана не с лихвата по основните операции по рефинансиране, а с депозитната лихва, посочи още тя.

На пресконференцията след заседанието на институцията Марио Драги подчерта, че въвеждането на новата серия евтини кредити за банките цели насърчаване на кредитирането в реалната икономика и улесняването на въпросната трансмисия. От една страна, той защити водената политика на облекчения, но от друга подчерта дебело, че оттук нататък не се очаква понижение на лихвените проценти. 

Вижте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие