UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Какви са най-големите киберзаплахи за бизнеса?

Владан Николич, старши консултант по сигурността в IBM, UpDate, 18.01.2020

Животът на технологиите е такъв, че те постоянно се променят. Няма как всичко за сигурността да се научи, да се внедри и с това да се изчерпа казусът. Сигурността е процес, който никога не приключва. Това каза Владан Николич, старши консултант по сигурността в IBM, в предаването „UpDate“ с водещ Елена Кирилова.

Николич коментира какви са най-големите коберзаплахи пред собствениците на компании днес. Той обясни, че това зависи от характера на основния им бизнес.

„При някои бизнеси - при онлайн залаганията, онлайн търговците и пр., най-голямата киберзаплаха е спирането на услугата им. То е опустошително за тях, защото губят бизнеса си. За някои финансови институции например основна заплаха е загубата на конфиденциалност на данните“, посочи гостът.

Още по темата

Николич заяви, че сигурността на компаниите трябва да се повишава, както и готовността им да се справят в случай, че нещо се обърка.

„Не е необичайно в една неподготвена среда, да станем свидетели на хора, които не са разбрали, че от месеци някой стои в мрежата им. След като научат за него, те изтриват всичко и започват да градят всичко от нулата, но нямат никаква идея как се е случила първоначалната атака. Имат чиста среда, но остават със същия проблем“, разказа той.

Според госта единственият начин да сме сигурни за личните си данни е като не ги споделяме.

„В момента, в който дадете данните си на някой друг, вие безусловно му вярвате и не можете да направите нищо след това. Повече не контролирате данните си. Така че единствената ми препоръка е, ако искате да сте сигурни, че данните ви се пазят добре, не ги споделяйте“.

Николич смята, че бъдещето на киберсигурността е много светло. Защо това е така и какво още каза гостът – вижте в целия видео материал.

Последни новини
Още от UpDate