В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Щетите от кибератаки в Европа са в размер на 250 млрд. евро

Луиджи Ребуфи, генерален секретар на Европейската организация по киберсигурност, В развитие, 10.12.2019

20:25 | 10 декември 2019

Към днешна дата средно глобалните щети от кибератаки се равняват на 1 трлн. долара. В Европа, имайки се предвид, че тя представлява 20-25% от света, щетите възлизат на около около 250 млрд. евро, коментира Луиджи Ребуфи, генерален секретар на Европейската организация по киберсигурност, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"И компании, и институции не предпочитат да споделят, ако се жертва на кибератаки. Днес по-голямо влияние има върху частния сектор. В публичния сектор загубите са измерват с ефекта върху демократичния живот", допълни гостът. 

"Кибератаките влияят на функционирането на демокрацията и политическия живот в съответната страна. Европейската комисия планира нова програма не само за проучвания, но и за изграждане на капацитет, наречена "Дигитална Европа". За тази програма са предвидени няколко милиарда евро".

"Инвестиции ще бъдат в суперкомпютри, изкуствен интелект, киберсигурност, обучения и изграждане на инфраструктура за оперативна съвместимост между държавите. На европейско ниво единственият партньор на ЕК по отношение на киберсигурността е Еврпопейската организация по киберсигурност", подчерта Луиджи Ребуфи.

"На национално ниво Българската асоциация за киберсигурност трябва да фасилитира този процес".

Вижте целия разговор във видеото.