В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Киберсигурността е проблем повече на икономиката, отколкото на технологичната сфера

Гл.ас. д-р Недко Тагарев - Катедра "Национална и регионална сигурност" към УНСС и член на Българска асоциация по киберсигурност, В развитие, 10.12.2019

20:01 | 10 декември 2019
Гл.ас. д-р Недко Тагарев - Катедра "Национална и регионална сигурност" към УНСС и член на Българска асоциация по киберсигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Гл.ас. д-р Недко Тагарев - Катедра "Национална и регионална сигурност" към УНСС и член на Българска асоциация по киберсигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На високо ниво вече има осъзнатост, че киберсигурността е проблем повече на икономиката и управлението, отколкото на технологичната сфера. Това каза гл.ас. д-р Недко Тагарев - Катедра "Национална и регионална сигурност" към УНСС и член на Българска асоциация по киберсигурност, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Според Тагарев за момента Европа изостава по отношение на киберсигурността от САЩ и някои азиатски страни, но винаги може да навакса.

„Във водещите страни, например САЩ, има много тясно сътрудничество между частния сектор и държавата в обучението, инвестициите и развитието на кадрите, необходими в сферата на киберсигурността“.

„Като цяло проблемите изпреварват много технологичните решения за справяне с тях“, отбеляза експертът. По негови думи основните предизвикателства през следващите няколко години ще са свързани с облачните технологии, големите бази данни, контрола и демонополизацията на процесите.

По думите на госта към момента киберпрестъпленията се извършват основно с цел икономическа изгода, като от тази гледна точка България не е много атрактивна за тях.