UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Концепцията за „умен град“ съществува и у нас, но тя има нужда от време

Никола Гечев, директор на дирекция „Корпоративни продажби" във Vivacom, UpDate, 29.07.2019 г.

Към момента в част от големите градове у нас се наблюдава желание на градската администрация да развива „умните технологии“ и с оглед урбанизацията на глобално ниво концепцията за „умен град“ става все по-наложителна за решаването на фундаментални проблеми, като изхранване, образование и здравеопазване. Това мнение изрази директорът на дирекция „Корпоративни продажби“ във Vivacom Никола Гечев в предаването UpDate с водещ Бойчо Попов.

„Населението на планетата към момента е около 7,5 млрд. души, а към 2050 г. се очаква то да надхвърли 9 млрд. 70% от това население ще живее в градовете, което ще предизвика значително количество проблеми, свързани с тази урбанизация. Проблеми от екологичен характер, проблеми с мобилността, сигурността, здравеопазването, образованието, дори и най-прозаичните, като изхранване на населението. Към момента единственият възможен, ефективен и най-реалистичен подход за подобряване на тази ситуация е концепцията за „умния град“. Която е част от своя страна от още по-голямото технологично явление, наречено „Индустрия 4.0“.

Още по темата

До края на годината всички мобилни оператори в България ще имат изградени решения в 5G технологията, коментира още Гечев. Това би оказало огромно влияние в редица аспекти на технологичното развитие на големите градове в страната, като първото реално отражение по всяка вероятност би било върху управлението на транспортната мрежа.

„За да се реализира решението за „зелена вълна“ на светофарите в неговата пълнота, първо трябва да бъдат изградени мрежите за пренос на данни. След това има нужда да бъдат инсталирани съоръженията, които трябва да наблюдават и да управляват трафика. След което да бъдат направени подходящите транспортни схеми. Всичко това да е вързано в една дигитална платформа, която да изчислява оптималните резултати. За да работи тя, трябва да има натрупване на данни и да се види кои са тези оптимални резултати. Този процес е налице в момента не само в София - Бургас, Пловдив, Стара Загора също работят по проекта. Дори ние в момента изграждаме фиброоптична телекомуникационна инфраструктура до светофарни уредби, за да може това нещо да стане факт. Нужно е да се мине през този етап, но ще отнеме време, няма как“.

Целия разговор за „умни градове“ може да видите във видеото.

Последни новини
Още от UpDate