UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Дигитализацията - ключ към революцията на преживяването в здравеопазването

Марк Дейвис, главен медицински директор в IBM, UpDate,14.06.2019

Развиващите се технологии, които са в услуга здравния сектор, са няколко: събирането на данните и свързването им с различни заключения е едно от най-значимите постижения. Благодарение на това, че в IBM използваме комбинация от анализи, експертизата ни в облака и възможността ни да държим данни по сигурен начин, имаме влияние върху широката здравна система. Другата технология е е изкуственият интелект и по-специално работата ни с Watson Health. Обемът на проучванията и доказателствата е огромен. Това коментира Марк Дейвис, главен медицински директор в IBM, в предаването "UpDate" с водещ Елена Кирилова.

"Предполагам, че докато работех в здравната система като лекар, едно от нещата, които ме поразиха, е как нещата могат да станат по-добри. Можем да използваме данни, анализи и вътрешна информация, за да планираме услугите си по-добре".

Първо е дигитализацията на самите организации, посочи Марк Дейвис. "На второ място е дигитализацията между тях. Третото е дигитализирането на гражданите, за да вземат по-активна роля в планирането на грижите. Можем да направим микс от дигиталните възможности", допълни той.

"Въпросът за Източна Европа е дали може да си позволи да не направи тази трансформация. Един от проблемите е как да използваме максимално инвестицията, която правим. В България харчите 6-10% от БВП за здравеопазване. Как сте сигурни, че има максимални ползи от това? В повечето здравни системи няма достатъчно лекари, пари, инвестиции".

Като следствие от това наблюдаваме разлики: пациентите получават различни видове лечение в различно време, защото лекарите не успяват да запомнят всичко, което е излязло, твърди Марк Дейвис. "В такава ситуация машинното обучение може да ни помогне - така се допълват лекарските решения и се подобрява последователността във взимането им. Правим това в онкологията, геномиката, при правенето на снимки, клиничните проучвания", спомена още главният медицински директор в IBM.

Основните ни цели са да направим революция на преживяването в здравеопазването, изтъкна в заключение гостът.

Последни новини
Още от UpDate