UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

3D-принтерите за шоколад са вече факт!

Детелин Стефанов, управител на easy3D, UpDate, 17.03.2019

С развитието на технологиите се радваме на реализирани все по-иновативни идеи. Сред тях е и 3D печатът, който продължава да се развива и да намира разнообразни области на приложение. От няколко месеца обаче има и донякъде изненадващо приложение... с помощта на тази технология вече можем да принтираме напълно персонализирано пожелание за рожден ден или пък логото на дадена компания... от шоколад. 

От година и половина се занимаваме с 3D принтиране на шоколади. Предлагаме персонализирани 3D шоколадови изделия. Това каза Детелин Стефанов, управител на easy3D, в предаването UpDate пред репортера на предаването Мина Огнянова.

„Клиентът си поръчва модел със специфична форма, може да е лого, може да е слоган или друго. Ние създаваме модела, клиентът го одобрява и в изключително кратки срокове е готов продуктът“.

Шоколадът е капризен като материал за работа, коментира Стефанов.

"Той има строги технологични изисквания – за околната среда и за температурата на нагряване по време на печата. Това го прави доста труден за работа в сравнение със стандартните пластмаси и принтери, с които работим".

Първоначалната инвестиция в производството е била със собствени средства на съдружниците, разказа той.

Материалите, които използваме, са много разнообразни, обясни Стефанов.

„Цената за печат на пластмаса се формира спрямо обема на отпечатваната фигурка. За стандартни фигури цената е около 1 лев с ДДС на кубичен сантиметър“.

Клиентите са като цяло три типа -  корпоративни клиенти, такива, чиито поръчки са свързани с празници като Великден, Коледа, Свети Валентин и т.н., и клиенти, които поръчват персонализирани подаръци за определен човек, отново заради повод - сватба, рожден ден, кръщене и др. 

 Във видео материала може да проследите целия разговор.

Последни новини
Още от UpDate