"Мисия емисия" отчита нивата на замърсяване и предлага алтернативи за редуцирането му

Димитър Протогеров, съосновател на проекта "Мисия емисия", UpDate, 02.02.2019

"Мисия емисия" регистрира нивата на замърсяване и предлага възможности то да се избегне в градска среда. Това коментира Димитър Протогеров, съосновател на проекта "Мисия емисия", в предаването "UpDate" с водещ Елена Кирилова. Опитваме се да запознаем хората с един проблем или да се замислят. Влизаш в приложението, избираш си кола, тип гориво, избираш си дестинации и ние ти показваме тази кола какво замърсяване ще генерира в посока въглероден оксид и азотен оксид, допълни Протогеров.

"Въглеродният оксид създава парников ефект. Азотният оксид вреди на дихателните органи. Изкарали сме статистика едно средновъзрастно дърво колко замърсяване изчиства за година. Т.е. проектът има образователна цел и дава алтернативи".

Идеята за проекта „Мисия емисия“ дойде преди 2 години и по-категорично през миналия януари, когато се прибрах в България, сподели Димитър Протогеров. "Провокира ме случващото се със замърсяването на въздуха в София. Решихме да инвестираме време в детайлно проучване за възможност за развиване на платформата. В края на ноември бе официалният старт. Доста време ни отне да съберем информация от НПО-та и некомерсиални източници. Използвахме и информация от EUROSTAT", разкри още гостът.

"Проектът не е комерсиален, не сме залагали банер позиции. Помогнаха ни приятели. Имаме над  10 000 гледания от САЩ.  Планираме да преведем на български платформата, както и на други езици като италиански. Освен това целим проучването на други източници на замърсяване".

Имали сме разговор с няколко компании от България, заяви съоснователят на "Мисия емисия". "За момента всичко е на първоначални нива. Столична община разполага със статистика, която не е публична. Има доклади, които се продават за над 10 000 долара, които обаче не обхващат държави в Източна Европа", добави Димитър Протогеров.

 

Последни новини
Още от Начало