UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Бъдещето - в интелигентните фабрики и роботиката

Андреас Хьолшер в UpDate, 24.11.2018

Интелигентната фабрика на бъдещето ще изглежда така – много машини ще бъдат много по-свързани една с друга и ще могат да вземат самостоятелно местни решения. Това каза д-р Андреас Хьолшер, ръководител корпоративно разработване на продукти, Festo, в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Бойчо Попов. "Ние сме на път да свържем всички наши продукти, както и други машини – или чрез кабелно опосредствана комуникация или безжично, и там ще вкараме интелигентност, за да се подобри качеството, обслужването и цялостното представяне". 

На въпроса дали тези фабрики на бъдещето ще застрашат работни места за сметка на роботите гостът каза, че "заради спада на раждаемостта в развитите страни в някои области не можем да запълваме фабриките".

"Тоест, така ще имаме шанса да запазим фабриките в тези места, в които са днес. Ще стигнем до ситуация, в която в развитите държави населението вече няма да расте и ще сме свидетели на остър недостиг на служители. Темата има и друг аспект – някои ръчно извършвани дейности наистина може да бъдат заместени от роботи, но същевременно ще имаме нужда от повече персонал, за да направляваме всички тези фабрики. Ще трябва да адаптираме много продукти за различните пазари и ще имаме нужда от повече интелигентност, за да управляваме всичко това".

Кои са пазарите, които ще бъдат засегнати и в кои области на производството се очаква да се появят интелигентни фабрики? Как ще изглеждат интелигентните услуги на бъдещето? Защо оптимизирането на производството от гледна точка на енергоемкост е от толкова голямо значение за бъдещето и как да бъде постигнато? Какви са постиженията на Фесто в областта на роботиката и по какво се различават от тези на конкурентни компании? Какви са предимствата на роботите, които се опират на пневматиката?

Повече вижте във видеото. 

Последни новини
Още от UpDate