UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Български стартъп търси леченията на бъдещето

Мая Златанова, Find Me Cure, UpDate, 14.01.2018

„Леченията на бъдещето на една ръка разстояние" - така българският стартъп Find Me Cure определя това, което прави. Мисията на компанията е да свърже хората, страдащи от различни заболявания, с възможно най-подходящите за тях клинични проучвания. 

Всичко това се случва през изцяло българска платформа, управлявана от Мая Златанова и нейните двама съдружници, които имат дългогодишен опит в индустрията с клинични проучвания.

Златанова представи проекта си в интервю за UpDate по Bloomberg TV Bulgaria.

За да улесни пациентите, Find Me Cure предлага лесна за използване търсачка, в която да въведат своята диагноза, параметрите, свързани със заболяването им, а в резултат да получат предложения за проучвания, които могат да им помогнат. 

Всъщност компанията се ражда, след като Мая се сблъсква с тежък здравословен проблем в семейството си и се налага да търси лечение за свой близък. Тогава тя разбира колко е трудно един пациент да открие клиничните проучвания, които биха могли да му помогнат. От друга страна, самата индустрия се бори с проблема, че не успява лесно да намери подходящите пациенти, които да бъдат подложени на тези проучвания. 

Така Find Me Cure се явява липсващото звено във веригата. Стартъпът успява да спести много време, усилия и капитал на индустрията за клинични проучвания и благодарение на това успява да печели. 

За Мая една от основните цели, които си поставя компанията, е да се съкрати времето, за което се прави едно проучване, така че успешните лечения да достигат много по-бързо до нуждаещите се пациенти.

За да стигне дотук, Find Me Cure първоначално е финансирана със собствени средства на основателите си, но на по-късен етап получава подкрепа от LauncHub и от TechStars. 


 

Последни новини
Още от UpDate