UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Българската икономика все повече мисли за модернизация

Анке ден Оуден, Microsoft, UpDate, 07.10.2017

“България мисли все повече и повече за информационни технологии и дигитализация, включително и самото правителство”. Това коментира Анке ден Оуден, генерален мениджър на Microsoft за Централна и Източна Европа, в обзорното технологично предаване „UpDate“ с водещи Елена Кирилова и Бойчо Попов.

Американската компания е стартирала няколко добре развиващи се проекта в страната, включително такъв за граничен контрол. Той е свързан с поставянето на специални камери за сигурност по границите, като във връзка с този проект фирмата работи с правителството.

“Икономиката на България мисли все повече за това как да се модернизира и да бъде част от цялото потребление на данни, което ще е важно в бъдещ план”, категорична е Анке ден Оуден.

По думите ѝ в страната и на Балканите като цяло има голям потенциал за развитие, макар че все още не настигаме Западна Европа по дигитализация на бизнеса.

“Ако обърнете внимание на статистиките на Европейския съюз, в България само 9% от потреблението на услуги се случва през облака. Средното ниво в Европейския съюз е 21%. Ако излезем извън Европейския съюз, във Великобритания например е 30%. Имаме много работа за вършене. Има голям потенциал, ако погледнем от този ъгъл и помислим как можем да се насочим натам и да достигнем средните стойности”, посочва Ден Оуден.

Според нея защитата на данните остава най-голямото предизвикателство пред бизнеса в ерата на дигитализацията, ето защо и България ще трябва да започне да мисли по-активно в тази посока, най-вече благодарение на Общия регламент за защита на данните в Европейския съюз. Самият бизнес пък ще трябва да се съобразява с повече регулации в тази сфера и това няма да е лесна крачка за него.

Последни новини
Още от UpDate