Apple ще създаде 20 хил. работни места в САЩ за пет години

Очакванията са да плати 38 млрд. долара, връщайки международната си печалба в САЩ

Производителят на iPhone планира капиталови разходи за 30 млрд. долара в САЩ през следващите пет години и 20 хил. нови работни места за съществуващи обекти и за планиран нов кампус, заяви базираната в Купертино, Калифорния, компания в сряда. Акциите на Apple поскъпнаха с 1,7 на сто до рекордната стойност от 179,10 долара Ню Йорк. Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.  

Технологичният гигант Apple съобщи, че ще върне международна печалба за стотици милиарди долари обратно в САЩ, ще плати около 38 млрд. долара данъци върху сумата и ще инвестира десетки милиарди долари в местни работни места, производствени центрове и центрове за данни през следващите години, съобщава Bloomberg.

„Фокусираме инвестициите си в области, в които можем да имаме пряко влияние върху създаването на работни места и подготовка за работа“, казва главният изпълнителен директор Тим Кук в изявлението, което загатна за неуточнени планове на компанията за ускоряване на образователните му програми. Apple също така съобщи на служителите си в сряда, че ще емитира бонуси на базата на акции на стойност 2 500 долара всеки. 

Приемайки най-мащабната данъчна реформа в САЩ от 1986 г. насам, Конгресът премахна предишната система за данъчно облагане на международната печалба – необичайна договорка, която позволяваше на компаниите да отлагат плащането на данъци върху печалбата от чужбина, докато не я върнат в САЩ. Това постановление обаче доведе до натрупването на сума, оценявана на 3,1 трлн. долара, в чужбина.

Преминавайки към новата система, чиято цел е да се фокусира върху местната икономическа активност, законодателите наложиха и двуетапна такса върху натрупаната международна печалба: кешът ще бъде облаган с 15,5%, а по-малко ликвидните активи – с 8%. Компаниите може да плащат задълженията в рамките на осем години.

Apple има най-високите парични резерви извън страната в сравнение с която и да е друга американска компания. Според финансовия отчет за последното фискално тримесечие към края на септември сумата възлиза на 252 млрд. долара.

Компанията, която откри новата си централа в Купертино миналата година, заяви, че планира да отвори още един кампус в САЩ, фокусиран първоначално върху служителите, които предоставят техническа поддръжка на потребителите на продукти на Apple. Гигантът добави, че ще обяви мястото на новия обект по-късно. Компанията вече има огромен кампус в Остин, Тексас, за служителите, които се занимават с веригите на доставки и техническата поддръжка.

„Това вероятно са много инициативи по капиталовите разходи и нови строежи, които Apple е планирала независимо дали връща печалбата си в САЩ“, казва Майкъл Олсън, анализатор в Piper Jaffray, който дава оценка „buy” на акциите. „Това, което не се казва в изявлението, е, че има допълнителен потенциал за повече обратни изкупувания за акционерите и придобивания, които може би не биха се случили, ако го няма паричният приток от чужбина“.

По-късно в сряда Тръмп коментира темата в Twitter, изказвайки благодарност на Apple. "Обещах, че политиките ми ще позволят на компании като Apple да донесат огромни суми в Съединените щати", пише той. "Страхотно е да видим как Apple реагира в резултат на данъчните отстъпки. Огромна победа за американските работници и САЩ! "

Още технологични новини четете на Investor.bg. 

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути