Ще бъдат ли заличени софтуерните продукти на Kaspersky Lab от САЩ

Технологичен коментар на Бойчо Попов, Investor.bg, Бизнес старт, 14.09.2017

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп нареди на държавните ведомства на САЩ да махнат софтуерните продукти на Kaspersky Lab от компютърните си системи, защото се опасява, че тази фирма със седалище в Москва може да е подвластна на влиянието на Кремъл. Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в технологичния си коментар за предаването "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев.

„Министерството на вътрешната сигурност издаде директива към другите ведомства да направят отчет на всички продукти на Kaspersky в компютърните си системи в срок до 30 дни, да изготвят планове да махането им до 60 дни и да пристъпят към прекратяване на ползването им до 90 дни“.

Попов информира, че Kaspersky Lab многократно е отричала да е свързана с което и да е правителство и е заявявала, че няма да помогне на никое правителство да извършва кибершпионаж. Компанията е посочвала, че няма доказателства за обвиненията на американски официални лица, че антивирусният й софтуер може да се използва за шпионски услуги за Кремъл. 

 

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути