Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Зелената сделка показа защо Великобритания напусна ЕС

Георги Киряков, политолог, Светът е бизнес, 30.01.2020

Георги Киряков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Киряков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Зелената сделка е мащабен проект, но в него има слабости, които дават основание на британците да кажат - ето защо напускаме Европа. В консервативна Британия не се приема Брюксел да им казва какво да правят. Това каза Георги Киряков, политолог, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков

По думите му основната поука от Brexit е ясна. 

"Британските евродепутати показаха ясно, че не приемат тази форма на демократизъм, която Европа налага", каза той. 

Той коментира шестте приоритета в програмата на Европейската комисия за 2020 г. Това са Европейски зелен пакт, Европа, подготвена за цифровата ера, Икономика в интерес на хората, По-силна Европа на световната сцена, Утвърждаване на европейския начин на живот, Нов тласък за европейската демокрация. 

Според него зеленият пакт се фокусира върху възможностите и силата на големите икономики и разделя страните. 

Експертът посочи, че трябва да се говори за "Европа в интерес на работниците" и по думите му заложеното гарантиране на минимални заплати за работниците в ЕС не е в интерес на бизнеса. 

"Това не би променило с нищо ситуацията в България", каза той. 

Политологът коментира мястото на блока: "Европа сама успя да си извоюва недостойно място на световната сцена заради невъзможността да генерира единна външна политика". Според него действията на съюза показват, че Турция не е част от приоритетните региони, с които ЕС иска  да реши проблемите си. 

Дали ще продължат преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС зависи от отношенията между Франция и Германия, като Меркел пак се опита да призове Макрон да преразгледа позицията си, уточни Киряков.

"Но там големият проблем не е членството в ЕС, а влиянието на Русия и дестабилизирането на Европа", коментира той.

"Тупка се топката с присъединяването на Западните Балкани заради опасенията, че тези две държави, ако бъдат пълноправни членове, могат да налагат вето на всички решения на Европейския съюз. Смята се, че ще се повтори в много по-лош вариант ситуацията след присъединяването на България и Румъния". 

Още по темата

За шестия приоритет той коментира, че тук излиза темата за обща конституция. 

Очаквайте видео с целия разговор

Последни новини
Още от Светът е бизнес