Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Консерватизмът към придобиването на компании може да попречи на иновациите

Георги Къдрев, CEO на Imagga, Светът е бизнес, 16.08.2019

Ако пазарът започне да бъде прекалено консервативен към придобиването на компании, това донякъде би попречило на иновациите. Така Георги Къдрев, CEO на Imagga, коментира възможността Федерална търговска комисия на САЩ да премине към разделянето на бизнесите на технологичните гиганти като Facebook, Apple, Google, Amazon и др. на по-малки чрез чрез отмяна на вече случили се поглъщания и придобивания в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Всяка една технологична компания се стреми да стане максимално голяма, да има максимално голям пазарен дял. От гледната точка на стартъп, един от основните варианти за ликвидност е придобиване на дружеството от по-голямо такова“.

Създаването на технологична иновации е стимулирано от насищането на даден пазар, коментира Къдрев.

„Ако има пет телекома, хората не мислят как те да са ограничени, за да може да навлезе и шести на пазара, а се създава skype например“.

В известна степен това да има монопол е малко зло, което води до нова парадигма и по-голям технически прогрес, смята гостът.

„Трябва да има регулация за практиките как данните и ресурсите да могат да бъдат използвани, да няма търговия с влияние. Това са углавни престъпления, които трябва да бъдат преследвани като такива, а не да бъдат регулирани посредством размера на дадена компания“.

Вижте видео материал с целия разговор. 

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес