Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Новите американски мита или как еманципацията на ЕС притесни САЩ

Доц. Григор Сарийски, икономист, Икономически институт на БАН, Светът е бизнес, 10.04.2019

Доц. Григор Сарийски, икономист, Икономически институт на БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Григор Сарийски, икономист, Икономически институт на БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Промяната на политическото поведение на Европейския съюз (ЕС) е към все по-голямо засилване на протекционизма. В последните години Европа прави опити да се еманципира и именно това притесни САЩ и доведе до заплахата от нови американски мита върху вноса от ЕС за 11 млрд. долара. Това каза доц. Григор Сарийски, икономист, Икономически институт на БАН, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Гостът коментира европейските опити за еманципация, като сред тях отбеляза подписването на споразумението между Франция и Германия в Аахен, което освен икономическо сътрудничество между тях, предвижда и създаването на военен съюз, който да действа отделно от НАТО.

„Интеграцията между двете държави и превръщането им в ново ядро в ЕС, което ще бъде самостоятелен конкурент на САЩ и останалите икономики, е един процес, който отдавна е в ход“.

Сарийски коментира и скорошното гласуване в Европейската комисия на т.нар. рамка за скрининг на инвестициите. Той добави, че най-големите контрольори на активи в рамките на ЕС са САЩ и Канада, като около 43% от всички външно контролирани компании в блока са управлявани именно от тях.

Така стана ясно, че именно САЩ са най-голямата заплаха за ЕС, въпреки че като такава се определяше Китай“.

Гостът поясни и какво ще означава скринингът на инвестиции.

„В момента, в който някоя държава от ЕС бъде притеснена от ефекта, който ще има дадена външна инвестиция, може да подаде нотификация до ЕК и тя да се опита да убеди държавата, в която ще бъде направена инвестицията, да я замени с друга“.

В текста на този документ се предвижда изваждането на външната инвестиция да може да се случва и със задна дата, добави Сарийски.

Според госта въвеждането на дигитален данък от Франция върху технологичните компании, опериращи в Европа, е още една причина за реакцията на САЩ.

„Водещите стоки, които евентуално ще станат обект на митата, са зехтин и вина – основните продукти, които изнася Испания, която е следващата страна, която се подготвя да въведе дигитален данък“.

Увеличението на митата може да прерасне в една световна криза, отбеляза още гостът.

Според него на фона на глобалните събития „корабът на българската икономика потъва все по-осезаемо“, като основна причина за това е засилващата се демографска криза.

Вижте повече във видео материала. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес