Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Следващата вълна на глобализацията: от национален към глобален труд

Евгений Кънев, икономист, Светът е бизнес, 07.02.2019

Икономическото доверие в еврозоната спада от 2014 година, а мрачните настроения заливат бизнес обществото.

"Има много фактори, които движат тези процеси и може би най-важният е, че светът се намира в процес на дигитална трансформация, цялата икономика върви не просто към нова фаза, а към нов тип икономика. Това води до огромни размествания на пластовете, най-вече по отношение на по-слабо защитените, заети в икономиката, което създава от своя страна огромно социално напрежение. То води до избирането на Доналд Тръмп в САЩ, до протести в Европа. Тези размествания ще продължат още известно време, докато намери светът нов баланс между капитал и труд, между търсене и предлагане". Това мнения застъпи Евгений Кънев, управляващ съдружник на инвестиционно-финансова консултантската компания Maconis, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков

Икономистът каза още, че причините за Brexit са геополитически, но се базира на същите страхове, защото "третата вълна на глобализация, започнала през 90-те години и свързана с износ на западни производствени капитали към Азия, освободи терен, много "сини якички", които пострадаха при този процес".

Кънев припомни още, че "без много голям ефект и Дейвид Камерън, и Тръмп призоваваха за обратното връщане на тези капитали в САЩ, за да се компенсира този процес. Докато капиталът има гъвкавост, а трудът няма, тъй като е локален, национален, всичко това води до социално напрежение и до колизии. Всичко това ще намира отговор в следващата вълна на глобализация, за която стана въпрос в Давос, на най-знаменития икономически форум. Идеята е, че с дигиталната трансформация и секторът на услугите, в който трудът е най-важен, също се глобализира и все по-малко значение ще има откъде точно работиш".

Следващата вълна на глобализация, по думите на икономиста, включва това, че трудът от национален става глобален. България е реален пример за това, като една от най-предпочитаните дестинации за аутсорсинг.

Как се съчетават глобализация, икономика и технологии?

Вижте повече във видео материала. 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес