Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Калфин: България има шанс да заложи важни теми в дневния ред на ЕС

Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси, Светът е бизнес, 11.01.2018

Смисълът на едно европредседателство е конкретната държава да покаже или не капацитет. Не можем да сложим на първо място единствено българските теми, но можем, а и ще имаме достатъчно инструменти ефективно да защитим определени интереси, да заложим по-дългосрочно някакви теми, в които България по-нататък да бъде компетентна.

Това коментира пред Ивайло Лаков в „Светът е бизнес“ съветникът на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер Ивайло Калфин. Калфин също така е добре познат в ролята си на вицепремиер и социален министър във втория кабинет „Борисов“ и вицепремиер и министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев, както и евродепутат.

Подобна важна тема е например въпросът за европейско сътрудничество в областта на отбраната.

„Усилията в Европа ще започнат с проучвания, координация в областта на военното производство, обучения. Тук става въпрос за сътрудничество, което не включва създаването на общи военни части и участие в мисии, а нещо, в което България трябва да влезе – военна индустрия, научни разработки. Трябва да намерим място на българската военна индустрия в европейската такава", заяви гостът в студиото. 

„Това има икономическо значение и тук трябва да положим сериозни усилия това да се случи“

„Другата тема е свързана с т.нар. цифров пазар, цифрова свързаност и киберсигурността. Все повече в Европа започва да се говори, че киберсигурността е важна и за икономическите, и за политическите процеси. Това не значи, че мрежите могат да бъдат изцяло защитени от хакери, но да могат да реагират, да сигнализират", отчете още той. 

„Какъв тук е нашият интерес? Ние претендираме, че имаме много перспектива, а IT секторът като дял от БВП го показва. Тук става въпрос не само за различни разработки, а за законодателство, което говори за стандартизация. Това на свой ред говори за сертифициране на продукти. Ние имаме капацитет да направим това, но този капацитет няма да дойде само от частния бизнес. Тук държавата трябва да помогне“

Винаги обаче, посочи Калфин, най-важните теми са непланираните. „Нещо ще се случи, сигурен съм в това. Много ще съм изненадан, ако през следващите шест месеца няма някакъв нов приоритет в Европа".

Кои ще бъдат другите акценти по време на европредседателството ни?

Последни новини
Още от Светът е бизнес