Новата тайна на Лозенец

Изпълнителният директор на строително-инвестиционната компания BLD Димитър Савов пред Bloomberg TV Bulgaria

| Препоръчан материал

Димитър Савов e изпълнителен директор на строително-инвестиционната компания BLD и член на Съвета на директорите на AG Capital.

Започва кариерата си в AG Capital през 2000 г. Издига се от Младши специалист “Финансов анализ и контрол” до Финансов директор, а по-късно и до Изпълнителен директор на Адрес Груп. През 2005 г. става учредител и Председател на Борда на директорите на Фортън Интернешънъл и „Адрес Инвест“. От 2006 до 2010 г. Савов заема длъжността изпълнителен директор на „Бългериан Ленд Дивелъпмънт” ЕАД. През годините той успява да придобие солиден опит в сделки с недвижими имоти за над 500 млн. евро. Димитър Савов има бакалавърска степен по Банково дело и магистърска степен по Финанси от Варненския Икономическия университет. Той е и асоцииран член на Royal Institution of Chartered Surveyors (MRICS).

Савов е един от учредителите и член на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Г-н Савов, как възникна идеята за проекта Secret Gardens и защо избрахте точно това име?

Secret Gardens е безспорно най- амбициозният и ексклузивен проект на BLD и в портфолиото от жилищни имоти на AG Capital. Локацията на този комплекс е невероятна – в най-зелената и висока част на стария Лозенец, зад парка на Резиденция Лозенец, с изглед едновременно към планината и града, на тиха улица с посолства. Както името подсказва, комплексът ще разполага с голяма обща градина, достъпна само за неговите обитатели. Заради аристократичния дух на локацията, квартала и изключителния архитектурен проект, който разработихме с арх. Радомир Серафимов, решихме към всички имоти на първия етаж да добавим и големи градини, които създават усещане за къща. Общата зелена площ, включваща градините и самостоятелните дворове, е над 3500 кв. м, което превръща проекта в най-голямата градина в Лозенец и Стара София. Така, естествено от само себе си дойде и името, което носи цялото усещане, въплътено в Secret Gardens – премиум дом, уют и изисканост, достъпни само за малцина.

Каква е инвестицията Ви в целия проект? 

В този проект сме вложили над 25 милиона евро и се гордеем с всеки сантиметър от него. Тук инвестицията е за поколенията, затова строим без компромис – приложени са съвременни решения като просторно хотелско лоби, соларни панели за електрозахранване в общите части и градините, подземни гаражи и подгряване на откритите тераси, фасада от естествен камък и филтър за пречистване на питейната вода. Климатизацията на всеки апартамент е решена с индивидуална термопомпена система, в допълнение на изградената ТЕЦ инсталация. За да гарантира безпроблемната експлоатация на комплекса и комфорта на своите клиенти, BLD поема за своя сметка ангажимента за цялостна поддръжка на Secret Gardens за период от 3 години.

Как изглеждат апартаментите в комплекса и за какви купувачи са предназначени?

Апартаментите са светли и просторни – с френски прозорци и отделни кухни. Към всяка родителска спалня е обособена гардеробна, а всички спални разполагат и с бани. Като допълнително удобството са предвидени индивидуални подземни гаражи, достъпни от две рампи.  В комплекса има точно 87 апартамента, от които преобладават жилищата с три спални, тъй като предварителните ни проучвания показаха, че търсенето на жилища с три спални е най-високо в премиум сегмента. Апартаментите на приземен етаж са с частни дворове, а на последния етаж са разположени пентхауси, с панорамни гледки. Без съмнение, клиентите на Secret Gardens са хората с най-високи изисквания към средата и качеството на живот, с отношение към всеки детайл.

Казвате, че проектът е създаден за хора с високи изисквания към средата, в която живеят, засилва ли се значението на този фактор при избора на жилище от купувачите? 

Определено да! Ръстът на търсенето на жилищния пазар през последните няколко години неминуемо се отрази на предлагането и на броя инвестиционни проекти в София и крайградските територии. Малко са обаче истински качествените проекти. Това прави клиентите много внимателни и взискателни към качеството, което търсят. Работим с хора, които наистина много добре знаят какво искат и успяват да го намерят при нас, защото BLD стои с името си зад качеството, което съпътства целия процес от избора на локация, през формирането на концепция, проектиране, изграждане и поддръжка на проектите. Това, че компанията ни променя и създава средата в районите, в които инвестира, е допълнителна референция за нашите клиенти.

Какво друго търсят хората от новите сгради? 

Гаражите и паркоместата са важни в град като София. Зеленината и общите пространства също са водещ фактор. Все по-голямо значение имат и технологиите – smart home готовност, видеонаблюдение, контрол на достъпа, климатизацията - трябва да бъдат решени с последни технологии, които няма да остареят скоро. Но най-важна винаги си остава локацията, близостта до магазини, услуги и добрата транспортна свързаност на всеки имот. Изключително важен е и кварталът, непосредственото обкръжение около дома. Затова и в BLD подехме инициативата Building Difference за подобряване на средата във всеки квартал, в който строим. Именно заради Secret Gardens миналата година в Лозенец проведохме акция за облагородяване на междублокови пространства в близост до проекта със студенти от УАСГ. Сега продължаваме да работим с гражданите и да създаваме споделени места и в други точки на София.

Кои са водещите фактори, когато решавате какъв да е даден проект и къде да се намира?

Локацията е ключова при вземане на инвестиционно решение, а концепцията за всеки следващ проект разработваме на база задълбочени анализи на търсенето и клиентския профил за района. В планирането вземаме под внимание всеки детайл, включително микса и разпределението на апартаментите в сградите, проектирането на общите части и външните пространства.

Какви са схемите за плащане, които предлагате? Как се финансират предимно сделките?

Secret Gardens е различен и ексклузивен проект, който изисква индивидуален подход към всеки клиент, затова и схемите на плащане са съобразени с конкретния купувач, но зависят също и от етапа на строителство към момента на сключване на сделката. В премиум сегмента като цяло преобладават покупките със собствени средства, но имаме партньорски програми с всички големи банки в страната, които предлагат преференциални условия за финансиране на клиентите на Secret Gardens.

По какви други проекти работите в момента и какво предстои? 

В момента компанията ни има няколко активни проекта в различни райони на София, сред които затворен комплекс от еднофамилни къщи - Sofia Slow Life District в близост до Владая, жилищна сграда SONATA в Младост и комплекс MONA, който ще включва 4 жилищни сгради в Манастирски ливади – Изток.

Всеки от проектите привлича различна група клиенти, но общото помежду им е безкомпромисното качество, което гарантираме във всеки етап от строителството. BLD инвестира в облагородяване на средата и в добавяне на стойност за хората, които ще живеят във всеки от кварталите. Изграждането на продължението на улица „Костенски водопад“, която ще свърже квартал Манастирски ливади – Изток с бул. „Тодор Каблешков“ е част от устойчивата програма за социална отговорност Building Difference, в която BLD инвестира. Освен проектите в строеж, в момента сме в етап на планиране на още осем наши обекта, които се очаква да завършим в рамките на следващите 5 години.

Какъв е профилът на купувачите в подобни комплекси?

Хората, които търсят защитената среда, качествените общи пространства и гарантираната денонощна поддръжка на висок клас затворен комплекс, какъвто е Secret Gardens, са успешни в бизнеса си и могат да си позволят да търсят най-доброто качество на живот за себе си и семейството си. Този проект създадохме за хората, които не търсят показност, а искат да живеят в качествена среда с отбрано обкръжение. Хора, които ценят и уважават традициите в архитектурата на стара София, но са в крак с времето и търсят съвременно качество и технологии. За такива, които не искат да са далеч от центъра на града, но имат нужда от уединение, спокойствие и уют. За стилни и изискани хора, които държат на високото си качество на живот и търсят истински дом за себе си и семействата си.

В какви граници вървят цените в подобни комплекси?

При формирането на цената на апартаменти в такава среда се съобразяваме с много фактори. Принципно в подобни комплекси цените варират между 2000 и 3500 евро на квадратен метър в зависимост от етажа, изложението и разпределението на жилището.

Последни новини
Още от България