Утре подписват споразумението за строителството на жп линията Халкали - Капъкуле

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, В развитие, 27.02.2019

Турската лира леко поскъпва спрямо долара, след като инвеститорите са в очакване на решението на Турската централна банка за лихвите, определено за следващата седмица. Мнозина очакват кредиторът да задържи лихвените проценти на 24%. Доходността по турските 10 годишниправителствени облигации се понижава за четвърти пореден ден, като е отново под 15%. Индексът Borsa Istanbul се понижава за първи път от 7 дни. Вчера видяхме, че влезе в бичи пазар, като повишението от спада през август е 20%. Това съобщи Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"През тази година и след голям спад през изминалата, индексът е сред най-добре представящите се индекси по световните капиталови пазари. Инвеститорското настроение се подобрява, благодарение на стабилизиращата се лира, възстановяването на част от доверието в централната банка и намалялото политическо напрежение със САЩ", каза Демокан.

По повод предложената от ЕС финансова помощ на Турция за строителството на железопътната отсечка Истанбул-България, Демокан каза, че тази сделка съдържа най-големия пакет за финансова помощ, даван някога на Турция, като грантът възлиза на 275 милиона евро. Финансовото споразумение е за построяване на конструкцията на железопътната линия Халкали-Капъкуле, свързваща Истанбул с турско-българската граница. Общата стойност на проекта се очаква да бъде на цена от 1 милиард евро и споразумението се очаква да бъде подписано утре, уточни пазарният анализатор.

Гледайте целия коментар във видео материала.

 

Последни новини
Още от Пазари