Индия отделя 265 млрд. долара в подкрепа на икономиката

Целта на пакета е да подкрепи бързото възстановяване на икономиката въпреки тежките удари на пандемията

Снимка: T. Narayan/Bloomberg Снимка: T. Narayan/Bloomberg

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди обяви, че неговото правителство ще разпредели 20 трлн. рупии (265 млрд. долара) в подкрепа на третата по големина икономика в Азия  в борбата с последствията от коронавирусната пандемия, съобщава Bloomberg.

Пакетът от стимули, който възлиза на 10% от брутния вътрешен продукт на страната, ще подкрепи възстановяването на икономиката след няколко седмици на ограничителни мерки срещу коронавируса. Това обяви индийският премиер Моди в телевизионно обръщение към нацията във вторник, без да даде подробности. Обявените от Моди средства включват вече приети мерки от правителството и Индийската централна банка.

Още по темата

„Този пакет ще бъде от ключово значение за създаването на независима Индия. Той ще е с фокус върху селското стопанство, пазара на труда, ликвидността и правосъдието“, заяви Моди. По време на речта си той допълни, че финансовото министерство ще разкрие подробности по-късно през деня.

Планът ще се прилага в съчетание с предложените данъчни облекчения за нови предприятия и стимули за чуждестранни компании. По този начин кабинетът на Моди се стреми да привлича инвеститори и да ограничи щетите на пандемията върху индийската икономика. Индия е напът да отбележи годишен спад на икономиката си за първи път от близо четири десетилетия. През април 122 млн. души са загубили работата си в страната, а потребителското търсене се срина.

Последни новини
Още от Новини