Министерството на културата отпуска 5 млн. лв. за свободните артисти

Новите мерки на правителството бяха обявени в рамките на брифинг от министъра на културата Боил Банов

Министърът на културата Боил Банов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Министърът на културата Боил Банов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерството на културата ще отпусне допълнителна подкрепа в размер на 5 милиона лева за създаване на нови театрални постановки, музикални и танцови спектакли - по 500 хиляди лева за трите програми, както и 500 хиляди лева за нова програма за проекти в областта на визуалните изкуства. Това обяви в рамките на брифинг министърът на културата Боил Банов.  

"На по-късен етап ще започне програма за 800 хиляди лева за разпространение на вече готови продукти", посочи още Банов. 

Той заяви, че отново ще има захранване на Национален фонд "Култура" в рамките на структурна подкрепа, като подчерта, че това ще е най-вече за организациите, които са утвърдени - само за свободни творци и неправителствените организации. "Сумата ще бъде в размер на 1.5 милиона лева, а още 700 хиляди лева ще бъдат насрочени за представления, които се излъчват онлайн", обясни Банов. 

"Тази година през норвежка програма, на два пъти се разпределят над 7 млн. лв., които са за свободни артисти, неправителствени организации, които се занимават със съвременни изкуства. Говорим за сериозни проекти", каза още министърът и добави, че правителството работи и по други мерки. 

Bloomberg TV Bulgaria припомня, че по-рано днес министърът на здравеопазването издаде заповед, с която разрешава посещения на музеи на закрито, галерии и библиотеки на открито и закрито, при спазване на изискването за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки.

Относно разрешението за посещение на кина, Банов поясни, че зрителите трябва да бъдат разположени шахматно в салона и задължително да носят маски. След всяко представление залите ще се дезинфекцират. 

Той добави, че за отварянето на театрите и оперите и провеждането на събитя на закрито все още е рано да се говори. 

Последни новини
Още от Новини