Британското правителство се изправя пред първи политически тест заради коронавируса

Предстоят важни дебати относно ситуацията в страната и потенциалното отслабване на мерките

Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Will Oliver/EPA/Bloomberg Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Will Oliver/EPA/Bloomberg

Стратегията на британския премиер Борис Джонсън се изправя пред първия си голям политически тест, откакто Великобритания въведе ограничителни мерки срещу коронавируса, съобщава Bloomberg.

Джонсън все още се възстановява от коронавируса и няма да присъства в Камарата на общините, за да отговаря на въпроси, когато парламентът ще възобнови контрола си за плановете на правителството в сряда.

На мястото на Джонсън отново ще бъде външният министър Доминик Рааб, който ще се изправи в дебат срещу лидера на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър, която зае председателския пост в началото на април. По време на дебата Рааб и Стармър ще са в Камарата на общините, докато повечето членове на парламента ще се включат онлайн с конферентна връзка.

Още по темата

Тази сесия и последващото изявление на здравния министър Мат Ханкок ще дадат представа на британските министри за степента на натиска от страна на депутатите за отслабването на ограничителните мерки в страната, които бяха въведени на 23-ти март. Вече месец повечето магазини и всички ресторанти и барове са затворени в опит да се забави разпространението на вируса. Това би трябвало да продължи поне още три седмици.

„Виртуалният парламент“ ще се отличава от предишните сесии в нормални условия, като само 50 депутати ще имат право да са в сградата. Също така конферентната връзка ще ограничи възможността на членовете на парламента да прекъсват изявленията на министрите.

Правителството е остро критикувано заради недостиг на медицинско оборудване. Във вторник Националната статистическа служба публикува данни, че само през седмицата, която свършва на 10-ти април, са регистрирани 18516 смъртни случая. Това е най-високият брой за такъв период от повече от две десетилетия.

Последни новини
Още от Новини